Alles over Tongkat Ali

Wat Is Tongkat Ali?

Eurycoma longifolia, ook wel bekend onder de namen Tongkat Ali, Longjack of Pasak Bumi is een plant die voornamelijk voorkomt in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië, Maleisië, Vietnam en Laos. Het is een populaire aanvulling op de traditionele geneeskunde in deze regio's en wordt vaak gebruikt als afrodisiacum, als middel tegen stress en als middel om het testosterongehalte te verhogen. Het wordt ook wel bekend als "Asian Viagra" vanwege zijn vermeende vermogen om de seksuele prestaties te verbeteren. 

De wortels van de Tongkat Ali plant vormen een heel ondergronds wortelstelsel. Deze wortels bevatten van nature krachtige componenten, met name quassinoïden. Binnen de quassinoïden heeft voornamelijk de stof eurycomanone een zeer krachtige werking. De meeste voordelen die Tongkat Ali met zich mee brengt, komt voort uit het component eurycomanone.

Waar Wordt Tongkat Ali Allemaal Gebruikt?

In de Maleisische taal betekend Tongkat Ali; de wandelstok van Ali. De reden hiervoor is dat in Zuidoost-Azië de wortels van de plant eeuwenlang worden gebruikt om de fysieke kracht van voornamelijk mannen te vergroten, op dezelfde manier waarop een wandelstok je kan helpen ter been te houden.

Tongkat Ali is met name populair in Maleisië & Indonesië waar men het zelfs gebruikt in (oplos)koffie. Deze producten staan er in Zuidoost-Azië bekend om dat ze bij meer energie en fysieke kracht geven.

Vóór de moderne wetenschap werd Tongkat Ali op grote schaal geconsumeerd door Maleisiërs om diverse ziektes zoals griep en verkoudheid te behandelen. Tongkat Ali wordt dus al eeuwenlang gebruikt.

Echter, komen we in de westerse wereld nu recent pas achter de krachten van deze wortels en stijgt de populariteit en vraag naar Tongkat Ali enorm met name door Joe Rogan en neurobioloog Andrew Huberman van de universiteit van Stanford.

Bekijk hieronder de video over Tongkat Ali en testesteron optimalisatie van Joe Rogan en Andre Huberman:

 

Voordelen Van Tongkat Ali

Welke voordelen brengt Tongkat Ali met zich mee? Hieronder een overzicht met de vermoedelijke voordelen. 

  • Tongkat Ali kan het testosteron-gehalte verhogen

Uit verschillende studies blijkt het dat Tongkat Ali het testosteron gehalte in mensen kan verhogen. Vooralsnog lijkt het dat Tongkat Ali op vier verschillende manieren in het lichaam werkt om het testosteron te verhogen.

  1. Lijkt aromatase, omzetting van testosteron naar oestrogeen, tegen te gaan. (1)
  2. Verlaagt stresshormoon cortisol met als resultaat stijging in testosteron. Een studie toont aan dat na 4 weken gebruik van Tongkat Ali de gemiddelde cortisol gehalte bij de proefpersonen met 16% daalde en het testosteron met gemiddeld 37% steeg. (2)
  3. Vermindering van het SHBG-gehalte (sex hormone-binding globulin). SHBG is een mechanisme die als een soort van taxi testosteron rond brengt in het lichaam. Wanneer je teveel SHBG hebt, komt er als het ware een file waardoor het testosteron niet goed op plaats van bestemming gebracht kan worden. (3)
  4. Zou kunnen stimuleren met het aanmaken van het luteïniserende hormoon (4) waardoor er meer signalen worden gestuurd in het lichaam om testosteron aan te maken.
  • Tongkat Ali kan trainingsprestaties bevorderen en spiergroei stimuleren

Tongkat Ali kan stimuleren met de groei van spiermassa, spierkracht en vetverlies. Zo toont een studie aan dat het nemen van 100 mg Tongkat Ali in combinatie met krachttraining gedurende 5 weken de vetvrije massa verhoogt. In vergelijk met een groep die dezelfde krachttraining programma volgde bleek dat de groep die Tongkat Ali gebruikte meer spiermassa had gekweekt en meer vet had verloren. (5)

Dit toont aan dat Tongkat Ali in combinatie met krachttraining kan helpen om je trainingsprestaties te optimaliseren.

  • Goed voor de gemoedstoestand en tegen stress

Na 4 weken gebruik van Tongkat Ali bleek in een studie dat de spanning in de testpersonen met 11% gedaald is, woede met 12% en verwarring met 15%. Daarnaast is het stresshormoon cortisol met 16% gedaald. Tongkat Ali zou dus kunnen helpen om de gemoedstoestand iets te verbeteren. (2)

  • Goed voor libido en vruchtbaarheid

Zo blijkt uit de volgende studie dat na 12 weken gebruik van 300 mg Tongkat Ali bij mannen tussen de 30-55 jaar oud dat het libido met 12% is gestegen dat de gezondheid van het sperma met 44% is gestegen met daarnaast ook een stijging van 18% in het volume. Daarnaast werd in er in deze studie ook bevonden dat mannen met een BMI hoger dan 25 een daling in vetmassa ervaarde. (6)

Side Effects Tongkat Ali

Bij een aantal studies waar mensen Tongkat Ali gebruikt hebben, zijn er geen bijwerkingen gevonden. Er werd hier maximaal 400 mg gebruikt. Het testosteron gehalte stortte niet in na het stoppen van Tongkat Ali. (7) Wat wel gebeurd als je synthetische testosteron zou injecteren.

Deze studie (6) geeft zelfs aan dat Tongkat Ali even veilig is als de placebo.

Tongkat Ali lijkt door deze redenen een veilige alternatief op Testosterone Replacement Therapy (TRT) volgens deze studie. (8)

Omdat Tongkat Ali niet bestudeerd is met zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen raden we voor dezen doelgroepen het product af. De werking met medicijnen is niet onderzocht. Daarom is het belangrijk, als je medicijnen slikt om dit eerst te bespreken met je doktor. Daarnaast is inname niet aan te raden wanneer je hart en of bloeddruk problemen hebt.

Daarnaast kun je Tongkat Ali het beste nemen tijdens een maaltijd en niet op een lege maag om misselijkheid te voorkomen. Mocht dit niet werken dan kan je Tongkat Ali later op de dag nemen rond/na je avondeten. Daarnaast kan je het ook innemen met fruit, fruitsap of een andere drank met veel suikers om misselijkheid te voorkomen. 

Is Tongkat Ali voor iedereen nuttig?

Tongkat Ali kan een nuttig voedingssupplement zijn voor volwassen mannen. Het kan echter nog beter werken bij mannen met een lager testosterongehalte. Dit is vaak het geval bij mannen boven de dertig tot veertig, omdat vanaf deze leeftijd het natuurlijke testosterongehalte van het lichaam begint te dalen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de reactie op Tongkat Ali per persoon kan verschillen, net zoals bij andere voedingssupplementen. Sommigen zullen meer effect voelen dan anderen.

Hoe gebruik je Tongkat Ali?

De meeste Tongkat Ali extracten bevatten een lage hoeveelheid eurycomanone van 0 - 0.5%. Wanneer je een Tongkat Ali extract gebruikt met een hoger percentage eurycomanone zoals 5% eurycomanone dan raden wij aan om dagelijks zo'n 200 mg per dag te nemen. Hoe hoger het percentage eurycomanone hoe lager je de dosis. Wij raden aan om het volgende schema te hanteren; 5 dagen wel inname en 2 dagen niet. Dus bijvoorbeeld doordeweeks wel inname en in het weekend niet. Daarnaast raden wij aan om elke 2 - 3 maanden even één tot twee weken de inname te stoppen.

Waar Kun Je Tongkat Ali Kopen?

Tongkat Ali kun je kopen bij diverse leveranciers. Kijk echter of je een extract kan vinden die gestandaardiseerd is op de hoeveelheid eurycomanone. YAJU biedt een Tongkat Ali Extract aan met hoge hoeveelheid van 5% Eurycomanone.

Bekijk hier onze Tongkat Ali | 5% Eurycomanone 

 

Referenties

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23810842/

(2) https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-28

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23754792/

(4) https://aip.scitation.org/doi/pdf/10.1063/1.4991216

(5) https://bjsm.bmj.com/content/37/5/464

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23243445/

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21671978/

(8) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/and.12214?saml_referrer#and12214-bib-0048