YAJU Over 9000 Pre-Workout Review

Over 9000 pre workout blog

Een pre-workout is een supplement dat je vóór je training inneemt om je meer energie, kracht, uithoudingsvermogen, focus en spierpomp te geven.

De actieve ingrediënten in YAJU's OVER 9000 pre-workout zijn zorgvuldig gekozen met als doel direct effect te hebben op de aankomende training. Ingrediënten die een oplaadfase hebben zijn daarom niet in deze formule verwerkt.

Bovendien zijn er alleen ingrediënten gebruikt die legaal zijn in Europa als voedingssupplement.

OVER 9000 Pre-Workout Vs. Andere Pre-Workouts

De meeste pre-workouts die je op de markt ziet, zijn eigenlijk white label producten, wat betekent dat de formule al kant-en-klaar wordt geleverd door de fabrikant. Het probleem hiermee is dat deze formules vaak ondergedoseerd zijn en niet-effectieve ingrediënten bevatten. Het komt zelfs vaak voor dat verschillende merken pre-workouts exact dezelfde formule hebben.

YAJU OVER 9000 pre-workout is daarentegen 100% door ons zelf samengesteld en naar onze mening behoort het tot de beste pre-workouts in Europa. Vanwege de strenge regelgeving in de EU kunnen sommige ingrediënten, zoals Alpha-GPC en Agmatine Sulfate, niet worden gebruikt. We hebben elk actief ingrediënt zorgvuldig gekozen en de dosering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lees hieronder meer hierover! 

Wat zijn de actieve ingrediënten van OVER 9000?

Per dosering (1 scoop, 16 gram)

  • L-Citrulline: 9001 mg 😉
  • Betaine Anhydrous: 2500 mg
  • L-Tyrosine: 2000 mg
  • Citicoline/CDP Choline: 250 mg
  • Cafeïne Anhydraat: 250 mg
  • Zwarte Peper Extract: 10 mg
  • Huperzine A: 0,2 mg

YAJU OVER 9000 - Actieve Ingrediënten

Wat zit er in YAJU Over 9000 en waarom zit het er in?

1) L-Citrulline - 9001 mg

L-Citrulline is het meest effectieve voedingssupplement dat je kunt gebruiken om stikstofmonoxide in het lichaam te stimuleren en daarom een heel belangrijk ingrediënt in onze pre-workout. Waarom 9001 mg en geen 9000 mg denk je? Nou dan is het OVER 9000! 

Waarom is stikstofmonoxide belangrijk in een pre-workout?

L-Citrulline is een goed supplement omdat het je lichaam helpt stikstofmonoxide aan te maken. Dat is belangrijk omdat stikstofmonoxide je bloedvaten verwijdt, waardoor je hart minder hard hoeft te werken en er meer zuurstofrijk bloed door je lichaam stroomt.

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder stikstofmonoxide aan, wat slecht is voor je hart en bloedvaten. Daarom is L-Citrulline handig. Het helpt je lichaam meer stikstofmonoxide te maken, waardoor je bloedvaten gezond blijven.

En hier is het leuke deel: als je genoeg stikstofmonoxide hebt, zie je er meer vasculair uit en heb je een betere pomp tijdens je trainingen.

Verbeterde uithoudingsvermogen van je spieren

Onderzoek naar Citrulline heeft ook aangetoond dat het spieruithoudingsvermogen aanzienlijk kan verbeteren. Uit onderzoek bleek dat de groep die een enkele dosis van 8000 mg Citrulline Malaat gebruikte vanaf de derde set meer herhalingen kon dan de placebogroep [1].

De impact die Citrulline had op de prestaties nam toe naarmate er meer sets werden uitgevoerd en de groep die citrulline malaat gebruikte had een toename van 52% in het aantal herhalingen dat ze konden uitvoeren in vergelijking met de placebo groep. Daarnaast verminderde het ook de spierpijn met 40% 24 en 48 uur na de training vergeleken met de placebo.

Citrulline uit je voeding halen

Citrulline kan je uit je voeding halen en komt van nature voor in watermeloenen.

Je zou echter elke dag zo'n 1,5 kg watermeloen moeten eten om 3 gram L-Citrulline binnen te krijgen, wat de minimaal effectieve dosis is [2]

Om de maximale effectieve dosis L-Citrulline uit uw dieet te halen, zou je zo'n 5 kg watermeloen per dag moeten eten om 10 gram L-Citrulline binnen te krijgen [2]

Dat is behoorlijk veel watermeloen en is daarom de reden waarom suppletie met L-Citrulline daadwerkelijk de moeite waard kan zijn. 

Citrullinemalaat Vs. L-Citrulline

Je hebt misschien opgemerkt dat sommige supplementen L-Citrulline bevatten, terwijl andere Citrulline-malaat bevatten. Dit is een truc die bedrijven gebruiken om klanten te misleiden.

Citrulline-malaat bestaat in wezen uit 50% appelzuur, (wat veel goedkoper is dan L-Citrulline) tenzij anders vermeld. Echte Citrulline-malaat wordt geproduceerd door vrije L-Citrulline chemisch te binden aan DL-Malic acid, wat unieke eigenschappen oplevert.

Het probleem in de supplementenindustrie is dat Citrulline-malaat deze chemische reactie niet ondergaat. Het is gewoon een mengsel van Citrulline en appelzuur zonder echte chemische binding.

Het grootste probleem is dat de L-Citrulline in deze producten vaak maar de helft van de vermelde dosering bevat. Dit komt omdat Citrulline-malaat slechts een mengsel is.

Bedrijven labelen hun producten soms als "Citrulline-malaat" of "L-Citrulline-malaat" en doen alsof je een hoge dosis krijgt, terwijl je eigenlijk slechts de minimale werkzame dosis van 3 gram per portie krijgt.

Soms passen bedrijven de verhouding een beetje aan om meer Citrulline ten opzichte van het goedkopere appelzuur te krijgen, maar dit komt zelden voor en is meestal niet hoger dan een 2:1 verhouding.

Dit betekent dat, zelfs als je denkt dat je een grote dosis binnenkrijgt, je eigenlijk maar 4-6 gram L-Citrulline krijgt.

Kortom, het is belangrijk om te weten wat je krijgt in je supplement, vooral als het gaat om L-Citrulline en Citrulline-malaat, omdat de etikettering soms misleidend kan zijn. Zorg ervoor dat je kiest voor een product met de juiste dosering voor de beste resultaten.

2) Betaine Anhydrous - 2500 mg

Betaïne, ook wel Trimethylglycine genoemd, doet zijn werk als methyldonor en osmolyt in het lichaam.

Als osmolyt zorgt betaïne de vloeistofniveaus binnen en buiten de cellen in evenwicht te brengen en als methyldonor, wat betekent dat het methylgroepen kan doneren aan belangrijke moleculen in het lichaam.

Deze methylgroepen zijn essentieel voor de productie van creatine, een stof die een cruciale rol speelt bij de energievoorziening van spieren.

Door het lichaam te voorzien van extra methyldonoren via Betaïne, kan het helpen om de creatinespiegels te verhogen.

Door de hydratie in de cellen te verbeteren, verhoogt Betaïne de pomp die je in de sportschool krijgt en kan uitdroging tijdens het sporten helpen voorkomen.

2500 mg blijkt uit dit onderzoek een effectieve dosering te zijn [3].

3) L-Tyrosine - 2000 mg

L-Tyrosine is echt een aminozuur dat je hersenen een boost kan geven. Het doet dit door de niveaus van bepaalde stofjes in je hersenen (neurotransmitterniveaus) in balans te brengen.

Het belangrijkste dat L-Tyrosine doet, is dat het een soort "bouwsteen" is voor stofjes zoals thyroxine en neurotransmitters zoals dopamine, epinefrine en noradrenaline.

Waar het echt in uitblinkt, is in het helpen van je mentale scherpte, concentratie en energieniveaus. Het kan je ook een beetje een humeur-boost geven! [4] [5]

2 gram tyrosine is met dit onderzoek bewezen een effectieve dosis te zijn. [6]

4) Citicoline/CDP Choline - 250 mg

CDP Choline oftewel Citicoline is een bron van choline en kan de buitenkant van hersencellen repareren en vernieuwen.

Daarnaast geeft het een boost aan dopamine in je brein en het helpt ook bij een neurotransmitter genaamd acetylcholine die goed is voor je geheugen en focus.

Wanneer je CDP Choline inneemt, splitst het zich op in Choline en Cytidine. Cytidine verandert vervolgens in Uridine, en deze Uridine is als bouwmateriaal voor de membranen van je hersencellen.

En Choline geeft je brein wat hulp om scherp te blijven en je geheugen op peil te houden. 

250 mg is een effectieve dosis op basis van dit onderzoek. [7]

5) Cafeïne Anhydraat - 250 mg

Cafeïne komt van nature voor in de bladeren, vruchten of zaden van veel plantensoorten. Cafeïne behoort tot de groep ingrediënten die het centrale zenuwstelsel stimuleert. Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne de concentratie bevordert, de alertheid verhoogt en dat het je meer energiek doet voelen. [8]

Uit dit onderzoek is gebleken 40 tot 50 mg cafeïne wat vergelijkbaar is met een klein kopje koffie de minimale effectieve dosis is. [9]

Echter als we het hebben over lichamelijke prestaties, is de minimale effectieve dosis cafeïne om dingen zoals uithoudingsvermogen, spierkracht, doorzettingsvermogen en intense sprints te verbeteren, ongeveer 3-6 mg per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 200-400 mg voor iemand die 68 kilogram weegt. [10]

Echter is het belangrijk op te merken dat sommige mensen zowel cognitieve als fysieke prestatievoordelen kunnen ervaren bij lagere doses, terwijl anderen mogelijk hogere doses nodig hebben om een effect te zien.

Over het algemeen kunnen gezonde volwassenen veilig tot 400 mg cafeïne per dag consumeren. [11]

6) Zwarte Peper Extract - 10 mg

Zwarter peper extract helpt met remmen van bepaalde enzymen in het lichaam (CYP3A4 en P-glycyproteïne). Deze enzymen breken stofjes zoals cafeïne af in het lichaam. 

Omdat de afbraak van cafeïne te verlengen kan je je dus langer profijt hebben van cafeïne. [12]

7) Huperzine A - 0,2 mg

We hebben al gesproken over citicoline en hoe het de neurotransmitter acetylcholine verhoogt, wat kan leiden tot een beter geheugen en verbeterde focus.

Wat Huperzine A doet, is het tegenwerken van de afbraak van acetylcholinesterase. Dit betekent dat het helpt om acetylcholine langer actief te houden in je hersenen.

Huperzine A is ook bekend om de productie van nieuwe neuronen in de hersenen, wat neurogenese wordt genoemd, te stimuleren. Het biedt ook bescherming aan bestaande neuronen in je hersenen.

Verscheidene onderzoeken hebben aangetoond dat Huperzine A het geheugen, de focus en de algemene cognitieve functie verbetert. [13] [14]

Smaak en mengbaarheid

YAJU OVER 9000 heeft momenteel één smaak: Original Ramune. Wat is Ramune? Ramune is eigenlijk Japanse frisdrank. De originele Ramune-smaak lijkt een beetje op 7UP of Sprite, maar met een vleugje bubblegum. Het is niet zo zoet als westerse frisdrank en onze pre-workout smaakt ook niet overdreven zoet, zoals de meeste andere pre-workouts. Plus, het is ook niet zo zuur als de andere pre-workouts. Mensen zijn eigenlijk behoorlijk enthousiast over de smaak tot nu toe.

Ondanks de flinke hoeveelheid actieve ingrediënten, mengt het product goed en krijg je geen klonten.

Hoe doseer je YAJU OVER 9000!?

Meng een volle schep (16 gram) met 200-300 ml water. Geef het een goede shake of roerbeurt om ervoor te zorgen dat het poeder goed oplost in het water. Het smaakt het lekkerst met ijskoud water.

Tip: Mix het ook eens met ijskoud bruiswater 😋 Doe 200-300 ml water in een glas en gooi er een volle schep bij. Roer voorzichtig met een lepeltje om alles goed te mengen. 

Waarom zitten deze ingrediënten er niet in?

1) Beta-Alanine

Beta-alanine is dat ingrediënt in pre-workouts dat ervoor zorgt dat je huid gaat jeuken. Het wordt vaak toegevoegd aan pre-workout supplementen omdat het een merkbaar effect heeft wanneer je het inneemt, en mensen denken dat dit effect de kracht van het product aantoont.

Maar laten we eerlijk zijn, de daadwerkelijke invloed van beta-alanine op prestaties is op zijn best minimaal. Hoewel het enige positieve effecten kan hebben bij het verminderen van vermoeidheid door verzuring, zal af en toe beta-alanine gebruiken, bijvoorbeeld slechts een paar keer per week, uit je pre-workout supplement weinig tot niets doen.

Om echt de impact op prestaties te merken, moet je beta-alanine regelmatig dagelijks, gedurende enkele weken gebruiken, in voldoende hoge doses. [15]

Bovendien heeft beta-alanine de neiging om veel vocht aan te trekken. Wanneer het wordt gecombineerd met andere ingrediënten in een pre-workout, zoals citrulline, kan dit leiden tot klontvorming en uiteindelijk een harde, compacte massa worden na opening.

2) Creatine

Creatine is een fantastisch supplement dat vele voordelen biedt, niet alleen voor krachtsporters. Het is echter belangrijk op te merken dat creatine niet direct op korte termijn werkt. Het vereist, net als beta-alanine, consistent dagelijks gebruik gedurende een langere periode om zijn volledige potentieel te benutten.

Om deze reden hebben we er bewust voor gekozen om geen creatine in onze pre-workout te formuleren. De meeste mensen nemen creatine namelijk al afzonderlijk als onderdeel van hun dagelijkse supplementroutine, los van hun pre-workout. Dit stelt hen in staat om creatine optimaal te benutten, ongeacht hun trainingsmomenten.

3) L-Arginine 

L-Arginine is een bekend ingrediënt in pre-workouts vanwege de belofte van een betere pomp omdat het argininespiegels in je lichaam zou moeten verhogen.

Het klinkt misschien vreemd, maar L-Arginine is eigenlijk niet zo effectief om je argininespiegels te verhogen wanneer je het inneemt. [16]

Als je daadwerkelijk je argininegehalte wilt verhogen om je cardiovasculaire en metabolische gezondheid te verbeteren, is L-Citrulline het meest effectieve supplement. [17]

Voor een aanzienlijk betere spierpomp is er niets dat kan tippen aan een effectieve dosis pure L-Citrulline.

4) Alpha-GPC

In dit onderzoek [18] is aangetoond dat het innemen van 600 mg Alpha-GPC een onmiddellijke toename van kracht kan opleveren. Om die reden was Alpha-GPC zeker een waardevolle toevoeging aan je pre-workout supplement en zat het daarom ook in de oorspronkelijke formulering van OVER 9000!

Echter, recentelijk is Alpha-GPC toegevoegd aan de Europese Novel Food List. Dit betekent dat het niet langer als voedingssupplement in Europa mag worden verkocht.

5) Vitamine C/Antioxidanten

Een van de minder verstandige keuzes is om antioxidanten zoals Vitamine C in te nemen vóór je trainingssessie.

De stress en lichte schade die ontstaan tijdens gewichtheffen of sporten zijn eigenlijk gunstig voor het herstel en de groei van je spieren.

De reactieve zuurstofsoorten die tijdens intense trainingen worden geproduceerd, spelen een cruciale rol in dat herstelproces. Dit verklaart ook waarom medicijnen zoals Ibuprofen de spiergroei aanzienlijk kunnen belemmeren.

De ontstekingsreactie die optreedt als reactie op de training is essentieel voor het herstel, en het onderdrukken ervan met antioxidanten of ontstekingsremmers kan voorkomen dat je lichaam zich op de juiste manier afbreekt en herstelt, wat nodig is voor groei.

Een pre-workout supplement dat overvloedig is in vitamines kan eerder je vooruitgang belemmeren dan bevorderen.

6) Theobromine

Theobromine is een stof die voorkomt in cacao en vergelijkbare effecten heeft als cafeïne, maar in mindere mate. Het interessante is dat theobromine en cafeïne met elkaar concurreren, wat betekent dat de aanwezigheid van theobromine de effecten van cafeïne kan verminderen.

Een ander opvallend kenmerk van theobromine is dat het oplosbaar is in vet. Dit betekent dat het langer duurt voordat het volledig door je lichaam wordt opgenomen, meestal pas na twee tot drie uur.

Kan je OVER 9000 het hele jaar door gebruiken?

Af en toe is het een goed idee om een pauze te nemen van stimulerende middelen en je lichaam wat rust te gunnen. Je zou bijvoorbeeld elke maand een weekje zonder cafeïne en andere stimulerende stoffen kunnen proberen.

Conclusie

Over het algemeen kun je verwachten dat dit supplement leidt tot aanzienlijke toenames in stikstofmonoxidegehalte, intramusculaire hydratatie, energie en focus.

Cafeïne, aanwezig in dit supplement, zorgt voor een krachtig stimulerend effect.

L-Tyrosine, Citicoline en Huperzine A dragen bij aan cognitieve verbetering, resulterend in verhoogde energie, focus en mentale scherpte.

Bovendien zorgen de hoge doses L-Citrulline en Betaïne voor een aanzienlijke toename in spierpomp.

Probeer YAJU's OVER 9000! zelf uit en deel je jouw ervaring met ons! We zijn erg benieuwd naar wat je van het product vindt, evenals je gedachten over de ingrediënten en doseringen. Als er iets is wat je mist in de ingrediëntenlijst of als je een voorkeur hebt om bepaalde ingrediënten niet te hebben, horen we dat graag. We werken voortdurend aan het verbeteren van onze formule en jouw feedback is van onschatbare waarde om ons product nog beter te maken.

Bestel OVER 9000 | Pre-Workout

Referenties

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20386132/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073798/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22080324/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25598314/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2736402/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10230711/
[7] https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=19921
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209050/
[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763416300690?via%3Dihub
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12519715/
[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12130727/
[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8701750/
[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10678121/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4501114
[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22691607/
[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073798/
[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4650143/