Alles over Magnesium Threonaat

Magnesiumtekort in het dagelijks dieet is een veelvoorkomend probleem. (1)
Dit is zorgwekkend omdat het lichaam en de hersenen magnesium gebruiken bij vele processen. (2)
Hoewel het de voorkeur heeft om magnesium uit voedsel te halen, zijn er een aantal problemen.

Magnesiumgehaltes in voedingsmiddelen die veel magnesium zouden moeten bevatten, liggen ook ver onder waar ze zouden moeten zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumgehaltes in de meeste voedingsmiddelen dalen. Daarnaast is er ontdekt dat deze drastische dalingen in magnesium lijken te komen doordat de kwaliteit van de bodem waar voedingsmiddelen op groeien kwalitatief er op achteruit gaat. (3) 

Het kan daarom verstandig zijn om na te denken om magnesium te suppleren met een vorm van magnesium die goed opneembaar is door het lichaam. Één van de best opneembare vormen van magnesium is Magnesium L-threonaat.


Wat is Magnesium Threonaat?

Magnesium L-threonaat is een vorm van magnesium die verbonden is aan het aminozuur threonine. Magnesium Threonaat bevat ongeveer 8% elementair magnesium. Het bijzondere van Magnesium threonaat is dat het als één van de weinige vormen van magnesium de bloed-hersenbarrière (een filter in je hersenen die beschermt tegen schadelijke stoffen) kan passeren en de concentratie van magnesium in de hersenen kan verhogen. (4)(5)

Andere vormen van magnesium zoals magnesiumoxide en magnesiumcitraat kunnen de bloed-hersenbarrière niet passeren, wat betekent dat het met andere vormen van magnesium moeilijk is om de concentratie van magnesium in de hersenen te verhogen. Magnesium L-threonaat is echter dus in staat om de concentratie van magnesium in de hersenen te verhogen, waardoor het potentieel heeft om een aantal voordelen voor de gezondheid van de hersenen te bieden.

Voordelen van Magnesium Threonaat

 • Verbeterde cognitieve functie en geheugen
 1. Magnesium L-threonaat kan het geheugen en de cognitieve functie verbeteren door de synaptische dichtheid in de hersenen te verhogen. Een studie met 109 gezonde Chinese volwassenen in de leeftijd van 18-65 jaar toont aan dat een dosis van 2 gram Magnesium Threonaat na 30 dagen deden de mensen die magnesium threonaat hadden gekregen beter op geheugentests dan de mensen die het placebo hadden gekregen. Vooral oudere mensen lieten de grootste verbeteringen zien. (6)
 2. Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuron ontdekte dat magnesium threonate het aantal synaptische verbindingen in de hersenen van ratten verhoogde, wat hun vermogen om informatie te leren en te onthouden verbeterde. (7) 
 3. Na 12 weken gebruik van magnesium l-threonaat vertoonde een studie met 15 personen met dementie positieve resultaten in hun cognitieve functies.(8) 
  Er zijn echter grotere klinische onderzoeken nodig om te bepalen of magnesium threonaat een effectieve, gemakkelijk toegankelijke en betaalbare aanvullende behandeling kan zijn voor mensen met Alzheimer.
 4. Daarnaast toont een studie aan met muizen dat magnesium threonaat beschermende effecten tegen schade door oxidatieve stress en het afsterven van neuronen in de hippocampus. (9) 
 • Verminderde Symptomen van Angst en Depressie

Magnesium threonate kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Een studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders ontdekte dat magnesiumsuppletie effectief was in het verminderen van symptomen van depressie bij volwassenen. Het is echter belangrijk om op te merken dat depressie een complexe aandoening is en dat verder onderzoek nodig is om de effecten van magnesiumsuppletie op de symptomen van depressie volledig te begrijpen. (10)

 • Bevordert Gezonde Slaap

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze biologische klok en het ontspannen van de spieren. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van slapeloosheid en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
(11)

 • Verbetert Sportprestaties

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in het lichaam en ondersteunt de werking van de spieren. Het kan daarom helpen bij het verbeteren van de sportprestaties en het verminderen van spierkrampen en vermoeidheid. (12) 

 • Verlaagt risico op Hartaandoeningen

Magnesium kan bijdragen aan het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen in het lichaam, beide risicofactoren voor hartaandoeningen. Diverse onderzoeken tonen aan dat magnesiumsupplementen kunnen leiden tot een verlaging van het risico op hartaandoeningen. (13)

Helpt bij het Reguleren van de Bloedsuikerspiegel

Magnesium is betrokken bij de regulatie van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Een tekort aan magnesium kan leiden tot insulineresistentie en een verhoogd risico op diabetes type 2. (14) 

Bijwerkingen van Magnesium L-Threonaat

 • Diarree, misselijk en buikpijn

Bij een te hoge inname van magnesium kan je klachten krijgen zoals diarree, misselijkheid en buikpijn. Je kan dit voorkomen om onder de 300 mg elementair magnesium in te nemen. 

 • Mogelijk niet effectief voor iedereen

Hoewel magnesium L-threonaat voor veel mensen effectief is, werkt het niet voor iedereen. Sommige mensen kunnen meer baat hebben bij andere vormen van magnesiumsupplementen zoals magnesium bisglycinaat, magnesium taurate of magnesium malate.

Hoe gebruik je Magnesium L-Threonaat

Neem zo'n 140 - 150 mg aan elementair magnesium per dag afkomstig van magnesium L-threonaat. 

Bij YAJU zijn drie capsules voldoende om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Je kunt deze capsules verdelen over de dag, bijvoorbeeld één bij je eerste maaltijd en twee voordat je gaat slapen, of allemaal tegelijkertijd innemen.

Waar Kun Je Magnesium Threonaat Kopen?

Magnesium Threonaat kun je kopen bij diverse leveranciers, waaronder YAJU.
Bekijk hier onze Magnesium L-Threonaat. 

 

 

Referenties

(1) https://www.pharmacytimes.com/view/study-half-of-all-americans-are-magnesium-deficient

(2) https://examine.com/supplements/magnesium/ 

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649274/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32590943/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31806980/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36558392/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393402/

(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6242385/

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8968501/

(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487054

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/


(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9794094/


(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683817/


(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25937055/